SITNA PROZA 2 / SVIJET OKO PUTA

SITNA PROZA 2 / SVIJET OKO PUTA

badge cÿarograda tisak

Sitna proza 2 smisleni je nastavak one prve, knjige koja je donijela posve novu književno-likovnu stvarnost. Niz nevezanih a međusobno podržavajućih zapisa podržan je crtežima/grafikama. U toj sinergiji knjiga donosi radost čitatelju kroz kritiku, humor i osobno promišljanje.

Sitna proza donosi više razina komunikacije. Ona nije kao kod većine literature isključivo linearno iščitavanje. Ovdje se čitatelj nalazi u svijetu povratka i napretka u istom trenutku a materija ga vodi u svim pravcima. Takav je način ludički te otvara mogućnosti čitatelju da u posvemašnjoj istini otkrije etičke principe prožete estetskim.

Ova knjiga ne trpi općeprihvaćeni dizajn, dizajn koji struka voli tetošiti. Ovovremeni diskurs govori/nalaže impersonalnu pojavnost čime se gubi bitak. Istost je najomraženija kreativnim bićima. Stoga društvo u letargiji, nesretnoj povodljivosti snosi užitke ne znajući da u sebi tiho pati.

Upravo zato mediji snose odgovornost za popularizaciju kvalitetnih ideja/sadržaja što uglavnom ne rade. Pojavljuju se i repetiraju uvijek ista lica s naslovnica, s crvenog tepiha ma koje provenijencije. Neznalicama je teško i odabrati što je dobro a kamoli javno postaviti/profilirati kvalitetan sadržaj. Stoga su važni nezavisni mediji, osobito fanzini kojih je sve manje a prerastaju u tržišnu, ne kulturnu vrednotu.

Danas pred očima slike prolaze nesmiljenom brzinom. A da bi sigurno poslale sublimiranu poruku, čak jasnu poruku jer promatrači su tromi i neuki. To se čini s namjerom a ne moramo govoriti o tzv. ‘urotama’. Danas vizualni jezik ima itekako veliku važnost u učenju, prenošenju poruka ali se uglavnom koristi za tržišnu propagandu. Još će mi postati drage nekadašnje politike cenzure.

Davor Schunk

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: